Увеличава се такса „смет“ в общината

„Увеличаването на такса „смет“ в община Луковит е неизбежно. Някой трябваше да зададе въпроса – защо стойността не е променяна през последните десет години“, заяви за в. „Луковитски новини“ кметът Иван Грънчаров. „Увеличаването е за сметка на това, което се въведе за плащане към РИОСВ. Сумата, която плащаме за такса към РИОСВ, е малко повече от тази, която плащаме на фирмата да ни обслужва годишно. Нарастването на стойността е едно към едно от това, което имаме като разход и не е взето просто от някъде, защото така сме решили“, добави Грънчаров. „Тръгнахме от обратната страна – колко боклук се изхвърля в общината –имаме тази информация от последните две – три години, защото всичко минава на кантар. На база колко боклук изхвърляме и колко контейнера се обслужват е сметнато колко излиза като разход един контейнер и е определена цената. Мисля, че 540 лв. се падаше на контейнер“, обясни кметът. По думите му за физическите лица нарастването е от 3,5 на 6 промила, а за фирмите стойността се увеличава до 8,5 промила. „Разходите се вдигнаха три пъти за почистване“, подчерта Грънчаров.
„При нас най-големият проблем е ниската данъчна оценка на сградите. Моето предложение бе в с. Карлуково да няма повишение, защото те са в туристическа категория и плащат по-високи данъци“, каза той.
„Търсят ни от много общини да депонират отпадъци на нашето регионално депо, но не трябва да забравяме, че съоръжението е изградено с пари по ОП „Околна среда“ и това не ни позволява да депонираме чужд отпадък до 2021 г.“, обясни кметът Грънчаров.

2
Коментирайте

avatar
Най-нови Най-стари
krasi
Анонимен
krasi

Въобще няма да плащам тоя данък докато не се мине и да премери кой колко м/2 е писал.Още тогава излъгаха че ще се проверя така… Прочетете повече

до Краси
Анонимен
до Краси

Таксата се начислява на база декларация подадена от собственика, като се прилага нотариален акт с данни, а не с писане на кой, каквото си иска.… Прочетете повече

Сходни публикации

Предстоящи събития
П
В
С
Ч
П
С
Н