Учебна евакуация в ОУ“Христо Ботев“ с. Румянцево

  Съгласно Плана на училището за действия при бедствия, аврии, катастрофи и пожари, на 27.04.2018г. в ОУ“Христо Ботев“ с. Румянцево се проведе учебна евакуация на децата от подготвителна група, учениците от първи до седми клас, педагогическите и непедагогическите специалисти в училището. Екипът oт Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – гр. Луковит, който се отзова на нашата покана за практическо занятие, беше в състав:

  • Младши инспектор – Силвия Батева
  • Инспектор – Васил Василев

Началото на практическото занятие бе дадено чрез сигналнооповестителната уредба на учебното заведение. Последва евакуация на учениците от класните им  стаи в двора на училището, като се отчете времето – по-малко от две минути, броя на присъстващите деца, кой клас е последен, кой  е реагирал съгласно изискванията  и т. н.

Младши инспектор Батева разясни на децата, че при възникване на пожар всички действия следва да се насочат към евакуация на учениците от горящата сграда. Това трябва да стане организирано и под ръководството на учителите, като не се допуска паника. Евакуацията започва от горящото и съседните помещения, а впоследствие и на всички, намиращи се в сградата ученици.

Възпитаниците на училището научиха от инспектор Васил Василев, че ако коридорът не може да се ползва поради гъстия дим, следва да остават в класната стая, при плътно затворена врата и спокойно да  изчакат идването на екипите за пожарна и аварийна безопасност.

Специалистите от РС ПБЗН споделиха, че евакуацията е била добре организирана и децата са изтеглени сравнително бързо на безопасно място, съгласно евакуационния план на училището.

Накрая директорката на учебното заведение – г-жа Мария Иванова, изказа благодарност на всички участвали в учебната тренировка и изрази надежда, че  няма да се налага евакуация в реална ситуация.

Коментирайте

avatar

Сходни публикации

Предстоящи събития
П
В
С
Ч
П
С
Н