РЗИ-Ловеч, изнесе информация по повод Европейската имунизационна седмица

По повод Европейската имунизационна седмица от РЗИ-Ловеч проведоха пресконференция. На нея подчертаха, че изпълнението на Националния имунизационен календар е една от най-ефикасните мерки за защита здравето на децата и за недопускане разпространението на опасни заразни болести, водещи до висока детска смъртност. Благодарение на дългогодишната и целенасочена политика за поддържане на високо имунизационно покритие, в България са постигнати значими резултати по отношение на много заразни заболявания – вариола, бяс, коремен тиф, дифтерия, тетанус, полиомиелит, хепатит тип Б в имунизационна възраст.

Дифтерия – Тежко възпаление на гърлото, безсилие, неврит, сърдечна недостатъчност. Смърт при 10 на 100 заболели. В резултат от въведената
ваксинация смъртните случаи спадат 122 пъти. След 1994 г. в страната няма смъртни случаи от дифтерия.

Хепатит Б    Възпаление на черния дроб. Тежките усложнения водят до цироза на черния дроб, рак и летален изход. Ваксинацията е въведена в страната през 1992 г. Заболяемостта е сведена до единични случаи годишно. Броят на заболелите е намалял с над 87%.

Полиомиелит Парализа при 1 на 200 заболели. При тежките случаи е възможен летален изход.
Последната епидемия в страната е през 2001 г. От 2008 г. децата се ваксинират с инактивирана (убита) ваксина. Повече от 15 години в страната ни няма заболели от полиомиелит.

„България е страна с доказан опит в имунопрофилактиката, но значителната миграция на населението изисква допълнителни грижи в организиране на дейностите за повишаване и поддържане на висок имунизационен обхват“, подчертаха от РЗИ-Ловеч.

Те добавят, че едно от предизвикателствата е  работата с високорисковите и труднодостъпни групи от населението –  основно с помощта на здравните медиатори към общините и с имунизационни кампании.

 

Коментирайте

avatar

Сходни публикации

Предстоящи събития
П
В
С
Ч
П
С
Н