Първо теренно наблюдение на р. Златна Панега с ученици от екоклуба в ОУ ”Христо Ботев”

На 09.10.2018 г. петнадесет  ученици от група „Видрите” към Екоклуба в ОУ ”Христо Ботев” с. Румянцево участваха в първото за тази година теренно наблюдение на река Златна Панега. В мероприятието се включиха г-жа Румянка Балева от Регионален исторически музей гр. Плевен, както и г-жа Иванина Чулкова и г-жа Албена Попборисова от „Златна Панега цимент” АД. Целта беше обход на трансекта, събиране на проби, измерване на абиотичните и биотични фактори на средата, наблюдение  местообитанието на различни видове растения и животни.

Г-жа Румянка Балева от РИМ – Плевен предложи игра за запознанство – всички участници се събират в кръг, представят се и казват име на животно със същата първа буква. Последва увлекателен разказ за „22 –та Международна нощ на прилепите”. Г-жа Балева обясни, че в честването през тази година ще участват над 15 организации, институции и граждански групи, сред които: Зелени Балкани; Център за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН; Българска Фондация „Биоразнообразие”; Регионален Исторически Музей – Благоевград, Плевен, Русе, Пловдив и  много други. Децата научиха, че инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумение за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

С помощта на комплект за био-мониторинг малките еколози измериха температурата на водата на три различни места в реката: T1=14,2°C; T2=14,7°C; T3=15,1°C; съдържанието на разтворения в нея кислород – 8,9 mg/l; pH = 6,5. Те изчислиха и скоростта на движение на водата: V1=0,31 m/s; V2=0,50 m/s; V3=0,61m/s. Наблюдаваха  индикаторни за местообитанието растения – елша, орех, шипка, лютиче, и животни – гамарус, рученик, водомерка, жаби.

Румянка Балева предложи две много интересни игри на природолюбителите:

  • първа игра – Потърси растението, което виждаш на картончето. Разкажи какво знаеш за него?
  • втора игра – Какво знаеш за животното, което изтегли от картите? Къде живее, с какво се храни и т.н.

Децата разказаха много увлекателно за костенурките, жабите, рибите, лисиците.

Проведеното полево наблюдение с ученици от Екоклуба беше изключително интересно и полезно. Раздялата със специалиста от Плевен и работниците от циментовия завод в с. Златна Панега стана след обща снимка, раздадените рекламни материали за гр. Плевен и неговите забележителности, добро настроение и много усмивки.

Мария Иванова, директор на ОУ „Христо Ботев“

Коментирайте

avatar

Сходни публикации

Предстоящи събития
П
В
С
Ч
П
С
Н