Провежда се организиран популационен скрининг на три вида онкологични заболявания

В изпълнение на Национална програма за превенция на хроничните незаразни болести през м.ноември и м.декември 2017 г. за четвърти пореден път се провежда, организиран популационен скрининг на три вида онкологични заболявания. Това съобщават от РЗИ-Ловеч. 

За тази цел РЗИ проведе избор на лечебни  заведения, с които да сключи договор за провеждане на скринингови изследвания на рак на гърдата (преглед и мамография), на рак на шийката на матката (гинекологичен преглед и цитологично изследване) и на рак на дебелото черво и ректума (анализ на скрита кръв в изпражненията за рака на дебелото черво).

Лицата, подлежащи на скринингови изследвания са включени в представителна извадка за Ловешка област на случаен принцип и ще бъдат уведомени от РЗИ Ловеч с поименни покани, в които се посочва лечебното заведение, извършващо скрининга с адрес и телефон за контакти.

Броя на селектираните лица за област Ловеч е 177, като от тях  52 са за рак на маточната шийка, 38 за рак на млечната жлеза и 87 за рак на дебелото черво и ректума.

Срокът за явяване на скринингови прегледи е до 15.12.2017 г.

Участието на поканените лица в скрининговата програма е безплатно, доброволно и с пълното съгласие на провеждането му. Резултатите ще се съхраняват в информационната система на Националния скринингов регистър при запазване на анонимност и тайна на данните.

Всяко лице получило покана по пощата, за да проведе своето безплатно скринингово изследване, трябва да си запише час при медицинския специалист, който има договор за скринингови изследвания. Не е необходимо направление от личния лекар, достатъчно е представяне на поканата, която съдържа идентификационен код на прегледа, който лекарят трябва да въведе в програмата, за да стартира личният профил. С въвеждането му в системата на всеки пациент се създава лично досие, в което се нанасят и резултатите от изследванията.

Повече информация за лечебните заведения, които извършват скринингови прегледи може да се намери на официалната интернет страница www.nsr.mh.government.bg

Коментирайте

avatar

Сходни публикации

Предстоящи събития
П
В
С
Ч
П
С
Н