Определиха най-добрите кулинари на традиционна седянка в село Петревене

За седма поредна година в луковитското село Петревене бяха отличени най-добрите кулинари. В седем категории се състезаваха домашно приготвените ястия на петревчани по време на традиционната за селото мартенска седянка с кулинарен конкурс, организирани от местното читалище „Иван Стефанов 1918 г.” и кметството. По покана на кмета Николай Георгиев този път в инициативата се включи и съседното кметство Карлуково.

Организаторите бяха приготвили поощрителни кулинарни четива за всички участници, но все пак регламентът изискваше в седемте категории да се определи по един победител. С трудната задача по оценяването трябваше да се справи независимо жури, състоящо се от ценители, живеещи извън селото. За целта организаторите бяха поканили Петя Топалова и Стефан Стефанов от Общинска администрация Луковит, както и Красимир Ралчев от луковитското читалище „Съзнание 1895“.

За най-вкусна салата журито определи кулинарния шедьовър „8-ми март“ на Диляна Георгиева. При предястията най-висока оценка получиха пълнените гъбки на Пенка Христова. Ястията на Мария Витева победиха в две категории – вълшебният й ошав спечели при старинните ястия, а лучникът й се оказа най-доброто изкушение сред тестените изделия. Пилешките сърца и воденички в гювеч на Нели Генова максимално впечатлиха журито при оценяването на основните ястия, а незабравимата торта с ябълки, бисквити и заквасена сметана на Людмила Георгиева грабна първото място при сладкишите. В категорията за най-естетично поднесено ястие спечели торта „Маргарита“ на Йорданка Велчева.

Присъстващите на седянката също имаха възможност да оценят кулинарните произведения с гласуване само за едно от тях. Вотът на публиката с равен брой гласове си поделиха питата с маргаритки на Милена Георгиева и пиле „Овчар“ на представителя на гостите от Карлуково – Иванка Пешева.

Майсторите сред петревенските кулинари получиха кухненски пособия и парична награда, осигурена от собственика на местния ресторант „Викки“ Любомир Атанасов.

Коментирайте

avatar

Сходни публикации

Предстоящи събития
П
В
С
Ч
П
С
Н