НУ „Инж. Г. И. Вълков“ осъществи поредната мобилност по проект ЕРАЗЪМ+ в Полша

Начално училище „Инж. Г.И.Вълков“ осъществи поредната мобилност по проект ЕРАЗЪМ+ в Полша. Участие взеха директора на училището г-жа Божидарка Василева, Цветозара Теодосиева- зам.- директор , Габриела Пейчева- координатор на проекта, Ванеса Каменова и Виолета Николаева – ученички от 4 клас. „Бяхме топло посрещнати от полските си колеги, които представиха своето училище на официална церемония. В представлението участваха учениците от училището в Миколов, които ни забавляваха с песни, танци и перфектен английски език. Беше организирана среща с местните власти в Общинската библиотека в Миколов. Присъствахме на пиано концерт на лауреата на Международния конкурс „Фридерик Шопен“ във Варшава (2013,2017 г.) и Международния конкурс за млади пианисти „Артур Рубинщайн в спомените“ – Tymoteusz Bies from Mikołów; Насладихме се на Изпълнението на музикалната група „Rennaise“ „Capela Nicopolensis“ от Миколов“, споделя Пейчева пред в. „Луковитски новини“.

„В училището обменяхме опит и добри практики с полските учители. Присъствахме на уроци по групи, семинари, свързани с традиционната култура на областта Силезия“, допълни тя. Учениците изработваха маскот от материали за многократна употреба, музикални инструменти,корнети и огърлици като елемент от традиционната силезийска носия. Имаха среща със силезийската култура и традиция посредством концерта на духовата група на въглищната мина „KWK Halemba“ както и среща с родителите. Изпълнението на духовата група предизвика огромно възхищение у всички присъстващи. След края на концерта испанския координатор Антонио Замора сам дирижира едно от техните произведения, с което допълнително внесе въодушевление и бодрост.

„Запознахме се с опитът на културата на планинските хора в Силезия. Слушахме изпълнение на регионалната музикална група „Капела Голласка Истеба“, които представиха техни произведения. Полските домакини ни показаха забележителностите на родния им град Миколов. На следващия ден пътувахме до Wisła (град в планината, полски ски център). Разучавахме и танцувахме традиционния полски танц „Полонез“. Посетихме Освиенциум, концентрационния лагер „Аушвиц“. Участвахме в международната конференция за портфолиото, където представихме български портфолия на ученици от нашето училище и получихме висока оценка за тях“, поясни Пейчева.

На срещата на координаторите беше направена оценка и обобщение на дейностите по проекта досега; планираха се дейностите за периода преди следващото посещение в Испания (планирано за май 2018 г.) зададоха се задачите, които трябва да бъдат изпълнени от партньорите през следващия период от проекта;беше планирана видеоконференция за Деня на Европа.

„Участвахме в Оскар Гала – официална церемония , на която бяха представени филмите на всички държави. Темата на филма беше „АРС ЛОНГА -Еразъм+ какво ми донесе“ . Българският филм грабна 3 статуетки в 3 номинации- За най-пищни и елегантни костюми на проекта, за най- големите музикални таланти и за най- добрите визуални ефекти на проекта. Посетихме Краков, където разгледахме забележителностите“, каза Пейчева и допълва, че Краков е бивше седалище на полските крале: хълма Вавел, Кралският замък, катедралата, Драконовият Ден, Старият град, включен в световното наследство на ЮНЕСКО през 1978 г. като един от първите 12 места в света, посещение на Клот Хол, олтарната олтар Veit Stoss в църквата Mariacki, посещение в Националния музей, изложба на полската живопис на 19 век, обиколка с водач в въгледобивната мина Guido – изучаване на елементите на миньорска работа, посещение на галерията на интуитивната живопис в Nikiszowiec.

На официалната вечеря бяха връчени сертификатите за участие в международната среща. Кмета на Миколов изпрати специално благодарствено писмо до кмета на Луковит Иван Грънчаров, в което изрази своето задоволство от постиженията и успеха на екипа от НУ.“Инж.Вълков“ по проект АРС ЛОНГА. Всички държави- партньори успяха да реализират предвидените в проекта дейности, създавайки нови културни и духовни връзки между участниците.“ Надяваме се за бъдещо сътрудничество за реализиране на нови проекти и подготовка на отношенията между държавите. Перфектната организация и топлото посрещане по време на официалното посещение в българския отбор в Полша ни достави истинско удоволствие както и възможността да опознаеем забележителностите и красотите на региона. Бяхме много впечатлени от красотата на природата, както и от срещите ни с талантливи и енергични хора по време на нашия престой там“, подчерта Пейчева.

Коментирайте

avatar

Сходни публикации

Предстоящи събития
П
В
С
Ч
П
С
Н