Николай Нанков, ГЕРБ: Не мисля от днес за утре, работя с по-широк хоризонт

Г-н Нанков, кой или какво всъщност победи на 26 март?

Победи разумът над популизма, евроатлантическата ориентация на страната ни над промяната на посоката, победи разумът!

Разбира се, победи за 11-ти път ПП ГЕРБ и нашият лидер Бойко Борисов ще бъде начело на правителство за трети път – тоест ще имаме кабинет „Борисов 3” с Обединените патриоти. Ние сме прогнозируеми – това бе ясно още преди изборите при този изборен резултат. Така че до дни страната ни ще има редовно избрано правителство, което сигурен съм, много бързо и динамично ще започне работа. Надявам се искрено пораженията от управлението на този служебен кабинет, който силно се компрометира, да бъдат по-малко и бързо да влезем в онзи ритъм на работа, който имахме преди президентските избори.

След изборите обаче идва времето на изпълнение на обещанията. Вие откъде ще започнете?

Който е обещавал да мисли как ще изпълни обещанията си. Като водач на листата на ПП ГЕРБ за област Ловеч не съм обещавал с празни приказки неизпълними неща. Поех конкретни ангажименти към региона и в подходящата среда ще ги изпълня.

 Ще се върнете ли в МРРБ?

Сигурен съм, че следващият министър на регионалното развитие ще се казва Лиляна Павлова. Дали тя отново ще ме покани в екипа си не мога да кажа към момента. Готов съм и очаквам правителството на ГЕРБ да влезе във функциите си. Знам какво сме планирали в министерството, знам какво бяхме подготвили и знам откъде да започна реализирането на тези ангажименти за област Ловеч, които поех в кампанията. Независимо дали ще бъда в изпълнителната или в законодателната власт обаче, за да се случат нещата трябва да има стабилно правителство и виждам, че това се осъзнава и от нашите партньори.

Кои са основните ви приоритети след като положихте клетва като народен представител?

Полагането на клетва е морален акт, за мен това се случва за трети път и той няма да бъде повратна точка в дейността ми. Тоест и досега съм работил в интерес на хората и ще продължа да го правя.

Така че след клетвата трябва да се структурира парламентът и да се избере правителство.

Като народен представител съм бил и ще продължа да бъда до хората от региона ни, до кметовете, до бизнеса, до всеки, които се обърне към мен с идея или проблем. Опитът, които имам, ми дава известно предимство.

Загрижен съм за забавянето на Националната програма за енергийна ефективност в Ловеч. В Луковит, в Тетевен, в Троян и в Угърчин нещата вървят добре, но в Ловеч вече две години няма саниран блок. Това притеснява не само мен, а преди всичко хората, които очакваха това да се случи, планирали са нещата си и сега задават въпроси. Готов съм да помогна, ако има необходимост от това час по-скоро да стартира програмата и ловчалии също да се възползват от нея. По време на изборите много си говорих с хората за това кой има интерес от провала на тази програма и не искам да си мисля, че жителите на община Ловеч, които ни повярваха, а и видяха ползите от енергийната ефективност след санирането в другите общини ще останат разочаровани.

В Априлци, а и не само, коментирахме проблемите с водата. От ГЕРБ предвиждаме специален фонд за ВиК, от който ще се инвестират средства в малките общини, така че тук можем всяка година да рехабилитираме частично възлови участъци. И, за да е справедливо, в четирите мандата – в по един от четирите квартала.

Мостът в Ново село се нуждае от обследване и цялостно укрепване. Поел съм ангажимент това да бъде направено, защото е съоръжение без алтерантива и в случай на авария или бедствие достъпът и комуникациите за цяло Априлци ще бъдат прекъснати в една или друга посока.

Едно от първите неща, които със сигурност бързо ще направя, е да придвижа една законодателна инициатива на най-младия кандидат в листата ни – предприемачът от Угърчин Цветозар Мичевски. Впрочем по време на кампанията той спечели на своя страна и експертите в бранша, така че няма да е трудно. Вярвам, че Законът за концесиите, който бе върнат от Президента в началото на мандата му, ще влезе в сила, за да се задвижи и въпросът с изграждането на съоръжението за преработка на животински отпадъци в Угърчин, което ще донесе минимум 80 работни места в общината с най-висока безработица не само в областта.

Нужна е рехабилитация на общинските пътища Угърчин – Лесидрен – Кирчево, както и рехабилитация на общински улици в Угърчин и в село Лесидрен, ще работим и върху това.

Всичко това са проекти, които не търпят отлагане. Тоест с полагането на клетвата започваме веднага стъпка по стъпка.

Не търпят отлагане и ангажиментите ни за рехабилитацията на други пътни участъци. Първите 10 км от АМ Хемус вече са възложени, предстои възлагането на още три участъка. Обходът на гр. Ловеч включихме в ОПРР и за него има осигурено финансиране от 13 млн. лева, но процедурата за избор на изпълнител се обжалва. Тази година този проект със сигурност ще стартира. За тази година бяхме предвидили да преразпределим средства за вход-изхода на Троян (1,9 млн.) и пътя Ябланица – Гложене – Тетевен – Рибарица (9,4 млн.) по програмата за превантивни ремонти, както и ремонтът на участък от пътя София – Русе (Румянцево – Луковит), за който предвиждахме преразпределение на излишък от Държавния бюджет чрез постановление на Министерски съвет. До края на мандата ще осигурим поетапно финансиране и ще рехабилитираме и пътя Лесидрен – Дълбок дол – гара Добродан.

 В предишния мандат ВиК реформата бе един от основните ви ресори в министерството. Какво може да се направи за област Ловеч в този чувствителен сектор?

По време на кампанията навсякъде обяснявах, че проблемите във ВиК сектора са неглижирани до 2009 г. Ние от ГЕРБ започнахме реформата и имаме реални решения за сектора. Но нека не пренебрегваме факта, че за да бъде рехабилитирана цялата ВиК мрежа в страната са необходими 11 милиарда лева.

За четири години няма да можем да решим всичките ВиК проблеми в област Ловеч. Но пък съм убеден, че ще изпълним поне конкретните си ангажименти, като отделим средства за рехабилитация на проблемни части от водопроводната мрежа на област Ловеч. А това означава поетапна рехабилитация на водопроводи в гр. Ловеч, в гр. Тетевен поетапна и в гр. Априлци, изграждане на пречиствателна станция за питейни води гр. Угърчин, както и поетапна рехабилитация на водопровод и изграждане на канализация в с. Александрово и рехабилитация на водопровод в с. Голям Извор, Тетевенско.

В момента тече процедура за избор на изпълнител за рехабилитация на водопровода в с. Голям извор, а през миналата година с пари от бюджета финансирахме водопроводите на с. Дерманци, с. Драгана и с. Катунец. Можем и ще продължаваме да го правим.

Ето това ще бъдат моите приоритети в работата ми в мандата. Разбира се, ще очаквам подкрепата и на колегите народни представители от областта. Бързам да подчертая, че тук говорим за мандат, а не за случване на чудеса в рамките на месец или два. Това са проекти, които изискват време и средства, които се планират. Но започвам веднага.

Имам и един друг ангажимент – борбата с дрогата. Не съм експерт по темата, но ще обединя компетенциите и на колеги, ще потърся и мнения на експерти, но мисля, че обществеността особено в Ловеч, търпя достатъчно и е време да се сложи край на някои процеси, които май всички знаят, само не и тези, от които зависи прекратяването им. Тук ще имам нужда и от помощта на медиите. Все пак заедно можем да постигнем повече, по-силни сме в такива каузи.

Нека не гледаме какво ще правим следващия ден след клетвата, не мисля от днес за утре. Работя с много по-широк хоризонт.

Свилена Гражданска

Коментирайте

avatar

Сходни публикации

Предстоящи събития
П
В
С
Ч
П
С
Н