Натали Милева, доброволец по време на Българското председателство на Съвета на ЕС: Натрупах значителен опит и приятни спомени по време на Българското председателство

Натали, ти беше един от доброволците по време на първото Българското председателство на Съвета на ЕС. Как реши да се включиш?

На първо място, бих искала да благодаря за поканата ти и предоставената възможност да споделя за опита и приятните спомени, които натрупах през изминалите шест месеца, преминали под знака на първото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Решението ми да взема участие в сформирания от Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз специален екип за подпомагане на логистичната и организационната дейност при провеждането на събитията от календара на Българското председателство в страната бе продиктувано главно от академичното ми обучение в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ гр. София, специалност „Международни отношения“, насочено към сферата на дипломацията и външнополитическата дейност.

В какво се състоеше твоята дейност?

След проведен двуетапен конкурс бях избрана да бъда част от доброволческия екип на министерството за изпълнение на функцията: доброволец, обслужващ информационно бюро в Националния дворец на културата и осъществяващ функции и задачи, свързани с: предоставяне на информация на чуждестранните делегации относно програмите на събитията и местонахождението на локациите в рамките на официалните програми на събитията; осъществяване на контакт с делегации на най-високо ниво и др. Освен тази дейност, по време на проведен от мен стаж в Министерския съвет тази година, подпомагах организацията и провеждането на няколко срещи от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, като в допълнение придружавах участващите в тези срещи чуждестранни делегации при престоя им в столицата и при провеждането на събитията, оказвайки им необходимото съдействие.

Какво научи през тези шест месеца?

През тези шест месеца научих много, но това, което считам за най-важно, е, че Българското председателство на Съвета на ЕС е не само предизвикателство и отговорна задача за страната ни като посланик на Европа на международната сцена, но и национална кауза. Именно и поради тази причина положените усилия и редицата важни  събития, засягащи различни области и полтики на ЕС и преминали основно през призмата на дебата за бъдещето на Европа, доведоха до високата оценка, която Българското председателство получи.

 С какво ще ги запомниш?

С динамика, професионална организация, отговорно отношение и амбиция за постигане на поставените цели.

Как този опит ще ти помогне от тук нататък?

Вярвам, че участието ми като доброволец по време на Българското председателство на Съвета на ЕС и придобитите нови знания, биха били полезни  за пълноценното ми развитие в областта на международната политика и актуалните въпроси, свързани с нея, към която област бих искала да се съсредоточа в  бъдещата си професионална реализация.

И кой ти е любимият или най-забавният момент от събитията на Българското председателство?

Трудно би било да назова любим момент, все пак обаче траен отпечатък в съзнанието ми ще остане срещата ми на Официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС с председателя на Европейския съвет – Доналд Туск, и отправеният към мен поздрав на български език, както и вдъхновяващата му реч към цялата българска нация. Също така, считам за редно да спомена именно тук, че освен мен ключова роля за формирането на първите впечатления за България като домакин имаха още десетки млади хора, споделящи сходни с моите ценности и интереси. Благодарение на това, председателството се превърна в основа на много приятелства, които ще продължат и занапред.

Коментирайте

avatar

Сходни публикации

Предстоящи събития
П
В
С
Ч
П
С
Н