Евродепутатите призовават за по-екологично чисти автомобили в ЕС до 2030 г.

Нов регламент, който ще бъде гласуван в сряда, препоръчва намаляване на емисиите на въглероден двуокис от нови автомобили и увеличаване на пазарния дял на превозните средства с нулеви и ниски емисии. Това съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент в България.

Комисията по околна среда на Европейския парламент предлага да бъдат определени по-амбициозни цели за намаляване на емисиите от нови автомобили след 2021 г.: с 20% от 2025 г. и с 45% от 2030 г. (в сравнение с предложената от Европейската комисия цел от 15% от 2025 г. и 30% от 2030 г).

Производителите на автомобили също така трябва да гарантират, че превозните средства с нулеви и ниски емисии, които отделят по-малко от 50 грама CO2 на километър, ще имат пазарен дял от 40% от продажбите на нови автомобили и микробуси до 2030 г. и 20% до 2025 г.

Бързи факти

Транспортът е единственият голям сектор в ЕС, в който емисиите на парникови газове все още се увеличават, се отбелязва в текста. За да се изпълнят ангажиментите, поети с Парижкото споразумение от 21-ата сесия на Конференцията на страните (COP21) през 2015 г., декарбонизацията на целия транспортен сектор трябва да се ускори по пътя към нулеви емисии до средата на века.

В същото време глобалният автомобилен сектор се променя бързо, особено при електрическите двигатели. Ако европейските автомобилни производители се включат късно в необходимия енергиен преход, те рискуват да загубят водещата си роля, се казва в доклада.

Коментирайте

avatar

Сходни публикации

Предстоящи събития
П
В
С
Ч
П
С
Н