Доц. д-р Мариана Коцева: Хората трябва да са сигурни, че информацията от преброяването няма да бъде използвана срещу тях

Едно интервю на Денислав Маринов

Г-жо Коцева, по предварителни данни колко е броят на населението в страната?
В момента в Българи живеят 7 600 000 души. Това са хора, които имат постянна българска рагистрация, т.е. имат единни граждански номера.Официалните данни за етническата структура на населението се получават единствено и само от преброяването. По време на него се задават съвсем нормални въпроси и един от тях е „Каква е вашата етническа група?“ И на този въпрос всеки може да отговаря ако иска, като сам се самоопределя. Последните данни са от 2001 г. -от преди 10 г.
В интернет пространството има разни коментари и предвиждания, че след 5,10 или 15г. бъгарите ще сме малцинство във собствената си държава.
Но за да се напраи една такава демогравска прогноза хората трябва да знаят две неща: Първо колко хора ще бъдат родители следващите години и какъв е техният модел, т.е. колко деца очакват да имат.
И след преброяването ще се направи прогроноза за демографката структура в страната, например след 50 години.

Повишава ли се раждаемостта в България?
Може би преди две години започна да се наблюдава увеличение на броя на родените деца. В момента обработваме данните за 2010г., затова не можем да кажем дали се е запазила тенденцията. Икономическата криза също указва своето въздействие върху броя на новородените деца.

Кога и как ще протече преброяването на населението в България?
Преброяването започва от 1 до 28 февруари. Той ще се проведе едновременно в цялата страна, като от 1 до 9 февруари за първи път в историята на Бъгария, българските граждани ще имат възможност да се регистрират и през и през интернет. Това ще стане при тяхно желание, като влизат в сайта на национания статистически институт.
Ще видите много ясно показан прозорец за преброяването, като влезете в интернет системата. Когато го направите по електронен път и компютърът ви благодари, че сте се преброили успешно, ще излезе 10 цифрен код. Трябва само да си го препишете.
Когато тръгнат преброителите след 10 февруари и позвънят на дома ви, ако сте регистрирали по интернет ще ви поискат този 10 цифрен код. Така ще удостоверите, че сте се преброили и сте преброени, ако не сте го сторили ще ви дадат въпроси на хартиен носител, както при всяко преброяване до сега.

Със какви проблеми очаквате да се сблъскате при самото преброяване?
Очаквам не толкова проблеми, колкото предизвикателства. Обикновенно ръзсъждаваме , че хората трябва да бъдат убедени, че трябва да участват, защото всеки един български гражданин е ценен, и трябва да допринесе за себе си и за държавата. Под това мото ще премине и кампанията. Преброителите ще питат за възраст, образование, безработица , професия. Хората трябва да бъдат сигурни, че информацията, която подадът на хартиения носител няма да достигне до 3-ти човек, защото всеки от преброителите дори и аз съм подписала декларация, и нося наказателна отговорност, ако изтече информация, за който и да било в държавата. Това е 17-то преброяване в историята на България, нямаме данни за нито един случай в който да е изтекла информация от някой от преброителите да изтекла информация от тях!

Колко са средствата, които са заделени за самото преброяване?
28 000 000 млн.лв. са средствата, които са отделени за преброяването и сигурно хората ще се чудят, че това са много пари. Но това са средства, които ако ги разделите на броя на населението, приблизително се получават 4.00 лв. на човек, което е 2.00 евро.В Европейският съюз повечето държави бюджета им е отделено между 5 и 10 евро на човек, а ние пак преброяваме икономично.

Обезлюдяват ли се селата и малките градове в страната?
Да. защото знаете, че в българия има постоянен и настоящ адрес т.е., ако той е постоянно регистриран в Луковит , за да се премести да живее в София , въпреки че е задължен от закона, не всички променят регистрациите си. Една от ползите на преброяването е че ние точно ще остановиме , промяната, точно как се е преразпределило населението , че се е концентрирало в големите градовее и малките сега и градове намалява броят на жителите в тях.

Какво ще пожелаете на читателите на вестник „ Луковитски новини“ ?

Пожелавам им да са живи и здрави. Да разберат колко е важно да се регистрират, за да могат да си помогнат на себе си. Защото ако искат да бъде построена детска градина или да се подобрят по някакъв начин условията на живот , трябва първо да имаме информацията, с която да докажем, че в този район има млади хора, или стари. И когато искаме да подобрим нещо в този район да извадим статистиката и да видим какво точно ще трябва на тези хора, с какво ще им бъдем полезни.
CV
Родена е на 12 март 1967 г. в гр. Бяла, област Русе Омъжена е с 2 деца.
От 1996 е доктор по икономика, научна специалност „Статистика и демография“ 1992 – 1993г. ; Нюйоркски университет и Централен европейски университет – гр. Прага, магистър по икономика 1985 – 1990 г.; УНСС – гр. София, икономист по социално-икономическа информация, специализация „Статистика“ 1981 – 1985 г.; Математическа гимназия „Баба Тонка“ – гр. Русе.

Коментирайте

avatar

Сходни публикации

Предстоящи събития
П
В
С
Ч
П
С
Н