Дерманци почете 150-годишнината от рождението на легендарния войвода Христо Чернопеев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 16 юли т.г. се навършиха 150 години от рождението на легендарния войвода Христо Чернопеев. Тържественото честване се състоя на 28 септември в родното му село Дерманци по инициатива на кмета Николай Зашев, с подкрепата на община Луковит, съобщиха от общината. Изборът на дата през активния сезон бе мотивиран от стремежа в мероприятието да участват повече жители на селото и най-вече – деца и ученици.

Черньо Пеев, наречен по-късно Христо Чернопеев, остава в историята с делата и подвизите си като безстрашен войвода, капитан от българската армия и деец на национално-освободителното движение в Македония и Одринско, ръководител на Струмишкия окръг на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

„Личности като Чернопеев ни вдъхват чувство на гордост и признателност. Това са герои, които децата и внуците ни трябва да познават. Ние, местните жители, дори възприемаме Чернопеев като Дерманския Левски“, каза в словото си кметът на община Луковит Иван Грънчаров, който откри честването пред паметника на войводата. Той съобщи, че ще предложи да се направи референдум за промяна името на селото от Дерманци на Чернопеево.

Сред официалните лица на събитието бяха народните представители Юлиан Ангелов, доц. Милен Михов, Йордан Йорданов и Милко Недялков, както и заместник областните управители на Ловеч и Плевен – Бойко Пъдарски и Татяна Божинова. Със съдействието на заместник министър-председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов в тържествената церемония взе участие Националната гвардейска част. Патриотичен рецитал и фолклорен танц представиха ученици от местното основно училище. Отец Тодор отслужи водосвет пред паметника, а вокалната група към пенсионерския клуб изпълни песента „Балада за Чернопеев“ по текст и музика на Моно Тодоров – племенник на войводата.

Луковитското сдружение „Юнашко дело“ представи възстановка на битката при село Баялци от 1901 г., в която 13 четници водят 14-часово сражение с над 200 души редовна турска войска. В престрелката загиват 7 четници и 42 турски войници. Макар че само 5 момчета от четата на Христо Чернопеев преживяват този кошмар, сражението при Баялци издига авторитета на войводата сред местното население като безстрашен и отличен стратег в революционната борба в Македония. Това е и първият издържан във военно отношение отпор на ВМОРО срещу редовна турска войска. В живата картина с много ентусиазъм взеха участие и младежи от Дерманци.

Честването продължи с тематичен концерт на ансамбъл „Гоце Делчев“, осигурен от ВМРО в лицето на народния представител Юлиан Ангелов. Празнични илюминации озариха небето над Дерманци, а жителите и гостите на селото извиха кръшни хорà на площада.

По предложение на кмета Николай Зашев и съгласно Решение №441 от 27.08.2018 г. на Общински съвет Луковит централният площад в Дерманци вече носи името на Христо Чернопеев.

Коментирайте

avatar

Сходни публикации

Предстоящи събития
П
В
С
Ч
П
С
Н